Dieta na stres

carrots-668458_640Pełen pośpiechu styl życia sprawia, że napięcie stało się nieodłącznym elementem dnia większej części społeczeństwa. Nie bez powodu stres jest nazywany jedną z najbardziej powszechnych chorób cywilizacyjnych. Warto jednak wiedzieć, że to zjawisko typowo biologiczne, będące odpowiedzią na stawiane ciału wymagania – fizyczne lub psychiczne. Jak sobie radzić ze stresem? Nie wszyscy wiedzą, że proste i najlepsze lekarstwo można znaleźć na talerzu.

Stresująca sytuacja to cały szereg procesów w organizmie m.in. przyspieszenie akcji serca, wzrost ciśnienia i stężenia cukru we krwi oraz generowanie przez nią wolnych rodników. Te z kolei odpowiadają za rozwój wielu chorób. Niestety nie każdy może po prostu zrezygnować ze stresującej pracy czy zajęć na uczelni. Nie da się również uniknąć niektórych życiowych sytuacji i problemów w domu. Ze stresem można walczyć za pomocą terapii, dawki ćwiczeń, a przede wszystkim odpowiedniej ilości snu. Jest jednak jeden sposób, którego wiele osób nie bierze pod uwagę. Okazuje się, że nawyki żywieniowe w dużym stopniu mogą pomóc w walce ze stresem. – Dieta antystresowa podnosi poziom serotoniny odpowiedzialnej za zadowolenie i obniża kortyzol w organizmie. Ten pierwszy hormon odpowiada za zadowolenie, a ten drugi za większość negatywnych skutków stresu. – tłumaczy dietetyk z przychodni DenTeam.

Dieta „na stres” powinna być bogata w węglowodany złożone pomagające utrzymać poziom glukozy we krwi. Dzięki temu mózg działa sprawnie i produkuje serotoninę. Podstawą dziennego jadłospisu powinny być zatem warzywa, kasze, brązowe ryże i makarony oraz pełnoziarniste pieczywo. Drożdże, ryby, kiełki i zielone warzywa to kolejne składniki zdrowego menu – zawierają witaminy z grupy B, łagodzą napięcie i zwalczają zmęczenie. Stres odpowiada za mniejsze przyswajanie witamin i minerałów. Jednym z nich jest magnez – z tego względu warto wzbogacić swoją dietę o nasiona i orzechy. Regulujący nerwy i poziom żeńskich hormonów wapń można znaleźć w mleku i jego przetworach. Naturalnie należy zrezygnować z wszelkiego rodzaju produktów przetworzonych, słodkich przekąsek i alkoholu. Odczuwając nagły głód między posiłkami, lepiej zastąpić batonik bogatą w magnez gorzką czekoladą lub bananem.

Wymienione elementy to naturalnie tylko podstawy. Dla wielu osób kłopotliwe może być odpowiednie rozłożenie składników na dzienne lub tygodniowe menu. W takich sytuacjach najlepiej skorzystać z porad dietetyka. Specjalista pomoże dobrać jadłospis indywidualnie do potrzeb i prowadzonego stylu życia, a nawet upodobań kulinarnych pacjenta.

Dodaj komentarz