Picie kawy – rytuał czy rutyna?

Kawa towarzyszy ludziom od zarania dziejów. Ten napój był znany już w pierwszym tysiącleciu p.n.e w Etiopii. Przez wszystkie tysiąclecia kawa parzona była na różne sposoby i na różne sposoby podawana. Trudno sobie dzisiaj wyobrazić chociaż jeden dzień bez niej.

Sposoby parzenia kawy

Od sposobu, w jaki parzymy kawę, zależy jej smak i aromat. Jedni z nas wolą wersję czarną, inni nie wyobrażają sobie, by nie dodawać mleka. Kawę można pić z cukrem lub bez niego. Nieważne, jaki rodzaj tego napoju wybieramy – ważne, aby sprawiało nam to przyjemność. 

Poranna kawa to dla wielu z nas rytuał, bez którego nie wyobrażamy sobie dnia. Chwila spędzona przy filiżance czy kubku pozwala na ustalenie planu dnia lub po prostu na odgonienie resztek snu.

Kawę można parzyć po turecku, amerykańsku lub pod ciśnieniem. Jednym z najnowszych wynalazków, który na dobre przyjął się już w naszych domach, jest kawa w saszetkach. To doskonały sposób na wyśmienity smak, zaś samo przyrządzenie jest bardzo łatwe i szybkie. 

Kiedy towarzyszy nam kawa?

Kawa jest najbardziej popularnym napojem „towarzyskim”. Na kawę umawiamy się z przyjaciółmi i członkami rodziny. Również wszelkiego rodzaju spotkaniom biznesowym towarzyszy kawa. Trudno wyobrazić sobie, aby poważne interesy omawiać inaczej niż właśnie pijąc ten aromatyczny napój.

Wielu z nas nie wyobraża sobie wyjścia z domu bez wypicia wcześniej kawy. Jest więc z nami praktycznie kilka razy w ciągu każdego dnia. Stała się nieodłączną częścią odpoczynku, spotkań towarzyskich, spotkań w gronie rodzinnym. 

Czym jest kawa w saszetkach?

Kawa w saszetkach to stosunkowo nowy pomysł na parzenie kawy. W krajach Europy Zachodniej kawa senseo od dłuższego już czasu jest bardzo chętnie stosowana. W Polsce jest znana od niedawna, niemniej jednak zyskuje coraz większą popularność. Wpływ na to ma jakość kawy, wielorakość smaków i łatwość w parzeniu. Zakup ekspresu nie jest bardzo dużym wydatkiem, a przyjemność picia pysznego napoju bezcenna. Saszetki zapewniają precyzyjne dawkowanie kawy, dzięki czemu nasz ulubiony gatunek smakuje zawsze tak samo.