Jak zrobić świąteczne wędliny w domu?

domowa-wedlinaŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. To czas, który spędzamy w gronie najbliższych, ciesząc się z rodzinnych spotkań przy świątecznym stole lub podczas spacerów i wielogodzinnych rozmów. Zanim to nastąpi, lista przedświątecznych obowiązków jest długa, a czas na wykonanie wszystkich zadań coraz krótszy. Jednak warto znaleźć czas na przygotowanie świątecznych wędlin w domu, których smak i zapach na długo pozostanie w naszej pamięci.

Świąteczny klimat udziela się już każdemu z nas. Szał przedświątecznych zakupów trwa w pełni, wybieramy ostatnie prezenty, kupujemy produkty na świąteczne potrawy oraz dekoracje, aby dom wyglądał cudownie w tym wyjątkowym miesiącu w roku. W tym wszystkim musimy znaleźć czas także na przyziemne obowiązki jak sprzątanie czy codzienne wyjście do pracy. Warto poświęcić odrobinę wolnego popołudni na domowy wyrób wędlin.  Z pewnością będzie to niezapomniane doznanie, a smak w czasie świąt Bożego Narodzenia na długo pozostanie w naszej pamięci.

Jak przygotować domowe wędliny?

Przygotowanie domowych wędlin zaczynamy od zakupu świeżego mięsa, najlepiej dobrej jakości i z gwarancją, że produkt nie będzie pochodził z marketu, tylko od sprawdzonego dostawcy. W tym celu warto udać się do lokalnego, osiedlowego sklepu mięsnego, który na zamówienie powinien sprowadzić taki gatunek i kawałek mięsa, jaki będzie nam potrzebny. Rodzaj i ilość mięsa potrzebnego do przygotowania domowych wędlin jest indywidualną sprawą.

Pierwszym krokiem do wyrobu domowych wędlin będzie peklowanie. Aby właściwie przygotować mięso należy użyć saletry oraz soli. Można posiłkować się mieszanką tych dwóch substancji, czyli peklosolą i to właśnie jej użyć do peklowania. Zalewę doprawiamy mieszanką przypraw, odpowiednią dla określonego gatunku mięsa. Tak przygotowane i zalane marynatą mięso odstawiamy do lodówki na kilka dni. To czas kiedy będzie kruszeć i zyskiwać bardziej intensywny kolor. Po tym okresie, gdy peklowanie zostanie zakończone, mięso możemy upiec w piekarniku, ugotować lub uwędzić.

Jak zrobić świąteczną szynkę?

Aby przygotować domową szynkę, potrzebujemy kilku dni, które pozwolą na przejście przez wszystkie kroki. Najważniejsza jest solanka.

Składniki:

– ok. 1 kg szynki

– 75 g soli do peklowania

– 1 l wody

– kilka ząbków czosnku

– pieprz czarny ziarnisty

– ziele angielskie ziarniste

– majeranek

– jałowiec

– liść laurowy

 

Inne składniki, które kupisz w sklepie domowaspizarnia.pl:

– sól do peklowania

– nastrzykiwarka

– siatka wędliniarska

– haki wędzarnicze

– przędza wędliniarska

– jałowiec ziarno

– czosnek krajowy

– ziele angielskie mielone

 

Krok po kroku…

  1. Jeden litr wody należy zagotować w garnku.
  2. Gdy woda ostygnie, rozpuść w niej sól do peklowania.
  3. Dodaj przyprawy – tyle i takie, które lubisz najbardziej. Warto wykorzystać czosnek, ponieważ rozdrobienie go nada smaku i aromatu.
  4. Przyprawioną szynkę należy włożyć do siatki wędliniarskiej i strzykawką wprowadzić zalewę do mięsa, co ok. 5 centymetrów.
  5. Przez kolejnych kilka dni mięso musi być całe zanurzone w zalewie i przechowywane w lodówce.
  6. Codziennie należy obracać mięso.
  7. Po upływie kilku dni należy wyjąć mięso i wywiesić na haku w chłodnym i przewiewnym miejscu
  8. Później możemy mięso upiec lub uwędzić – według uznania.